Hem » RUT ökar – Hemstädning står för största delen

RUT ökar – Hemstädning står för största delen

Under 2022 ökade antalet RUT-timmar med cirka 9 %. Likt tidigare står hemstädning för största andelen och det gäller även själva ökningen. Det rapporterar tidningen Näringslivet.

År 2022 var det cirka 1,2 miljoner personer som valde att utnyttja RUT-avdraget. Ett avdrag som möjliggör att totala kostnaden för hushållsnära tjänster minskas med 50 %. Bland dessa tjänster finns exempelvis flyttstädning, enklare matlagning, viss barnpassning och hemstädning.

Statistiken visar att just hemstädning är den tjänst som omsätter störst summa och därmed även mest RUT-avdrag. Det är även den tjänst som städföretagen primärt lyfter fram på sina hemsidor och i annan reklam.

Antalet personer som använde RUT har knappt förändrats sedan 2021. Den stora skillnaden är i stället i totala summan. Detta med en total ökning på cirka 9 %. En utveckling som kan ses som en trend under lång tid. Till tidningen Näringslivet säger Jessica Forss Katz att utvecklingen har varit stark men att det även finns tecken på en kommande lågkonjunktur.

– Hemservicebranschens tjänsteutveckling har ökat lavinartat de senaste tio åren.

Lågkonjunktur kan påverka branschen

Med ökande priser på exempelvis mat, drivmedel och uppvärmning samt kraftigt höjda räntor har hushållen i Sverige fått betydligt mindre marginaler. För många branscher har det redan börjat märkas och många tror att det kommer bli ännu tydligare framåt hösten 2023. Detta inte minst då många hushåll med bolån behöver lägga om dessa under hösten eller i under första halvåret 2024. Flera uträkningar visar exempelvis att många bostadsrättsföreningar kommer bli tvungna att ”chockhöja” sina avgifter just på grund av de betydligt högre lånekostnaderna.

Kommer kunderna att prioritera bort städningen på samma sätt som restaurangbesök och streamingtjänster? Eller är det något som prioriteras högt för att kunna få tid över till familj eller arbete? Det kommer tydligt att synas i den rapport som presenteras under våren 2024 som visar RUT-avdragets användning för 2023.

admin

Tillbaka till toppen