Hem » Tips för ett mer miljövänligt hem

Tips för ett mer miljövänligt hem

Klimat och miljö är något som står i fokus för många idag och att leva mer miljövänligt är både trendigt och smart. Här går det att göra många förändringar, både stora och små – alltifrån att byta ut rengöringsprodukter fullproppade med kemikalier till naturliga produkter, till att installera solceller för att producera egen el.

Fyll städskåpet med miljövänliga produkter

Många rengöringsmedel som finns att köpa är fullproppade med kemikalier och är därmed inte särskilt miljövänliga. En vanlig missuppfattning är att ju starkare ett rengöringsmedel är, desto bättre fungerar det. Så behöver det nödvändigtvis inte vara – det finns många miljövänligare alternativ som fungerar minst lika bra.

Såpa är ett exempel på en naturlig produkt som passar att använda till det mesta. Även bikarbonat och ättika är exempel på produkter som kan göra rent alltifrån kakelfogar till fettfläckar på textilier.

Om ett särskilt rengöringsmedel ändå behövs finns det miljövänliga alternativ att hitta i vanliga livsmedelsbutiker, som även dessa är minst lika bra som andra medel.

Tvätta och diska endast när maskinerna är fulla

Att tvätta och diska trots att maskinerna inte är fulla är en riktig miljöbov om det är något som förekommer ofta. Här går det att spara energi och därmed också pengar, genom att bara tvätta och diska när maskinerna verkligen är fulla. Behövs ett plagg, en kastrull eller något annat går det alltid att tvätta eller diska just det för hand.

Ett annat tips är att undvika torktumlaren i den mån det går. Kläder och andra textilier som lufttorkas bidrar inte bara till minskad energiförbrukning utan sprider dessutom en härlig doft!

Överväg solceller eller grön el

Grön el, eller förnybar och fossilfri el, är också ett bra alternativ för att få ett mer miljövänligt hem. Grön el kommer från sol, – vatten, – eller vindkraft och det finns flera olika leverantörer som erbjuder detta.

Genom att installera solpaneler går det att bli helt självförsörjande när det kommer till el men det är givetvis inte alla som har möjlighet till detta. För den som har möjlighet kan det dock vara värt att överväga, för även om det är en stor investering så kan det komma att löna sig i längden.

Second hand och återbruk

En till sak att göra för att få ett mer miljövänligt hem är att välja second hand och återbruk när det behövs nya möbler, heminredning och annat. Undvik ny, – och massproducerat i den mån det går – det är inte bara bättre för miljön utan även för plånboken.

admin

Tillbaka till toppen