Hem » Miljöaspekten väger allt tyngre

Miljöaspekten väger allt tyngre

Med större miljömedvetenhet ställer konsumenterna tydligare krav på städföretagen. Det märks även genom att fler städföretag ännu mer lyfter fram sin miljöpolicy, prioriterar miljömärkta städprodukter och minimerar koldioxidutsläpp. En väg att både spara pengar, spara miljö och möta kundernas önskemål.

”Städbranschen ligger tyvärr långt bakom i miljötänkande”

Så inleder Norrstäd sin presentation av tjänsten flyttstädning. Det är även en bra sammanfattning om hur många städföretag fortfarande inte tillräckligt ”växlat om” till ett tydligt miljötänk. Genom att skapa en miljöpolicy och sträva efter allt bättre miljöarbete har företagen en hel del att tjäna. Inte minst mot de yngre generationerna som generellt gör mycket medvetna val och ofta med ett stort miljöfokus.

I artikeln om flyttstädning Luleå skriver företaget att de främst använder miljömedvetna alternativ vilket även är något om många städföretag går över till. Samtidigt speglar det även ett problem inom branschen. För det är ytterst få som klarar av att till 100 % använda ekologiska produkter, vilket främst beror på utbudet på marknaden.

Märkningar som visar på miljöarbetet

  • Svanenmärkning

Även om det är ovanligt så finns ett par svanenmärkta städföretag i Sverige. Det innebär att dessa städfirmor helt och hållet uppfyller de kvalitetskrav som ställs i Svanen-märkningen. En märkning som annars främst hittas på rengöringsprodukter.

Enligt Svanen kan vanliga städföretag få denna märkning. Med andra ord städföretag som utför flyttstädning, hemstädning och grovstädning. Däremot är det inte möjligt vid specialstädning. Detta utifrån de kriterier som Svanenmärkningen anger gälla för specialstädning.

  • ISO 14001

ISO 14001 är ett systematiskt arbete som sker mot miljöfrågor på företaget. Genom att välja städföretag som har denna certifiering premieras de företag som tar miljöfrågorna på allvar och hela tiden tar steg mot ett förbättrat miljöarbete.

Även fokus på transport

Utöver fokusering på miljövänliga städprodukter läggs stort fokus på bättre transportalternativ. Inom flyttstädning är det fortfarande vanligast med traditionella lastbilar med fossilt bränsle men även här börjar det växa fram alternativ. I Gävle finns exempelvis en flyttfirma som enbart har lastbilar som går på fossilfria bränslen. I Stockholm finns en cyklandes flyttfirma – även om detta skapar viss begränsning för vad som kan flyttas.

Genom att planera transporterna tydligare och delvis åka kollektivt sänker många städföretag antalet mil med de egna bilarna. En satsning som både är gynnsam för miljön och för företagets ekonomi. Delvis kan det till och med leda till att städbolagen behöver färre bilar vilket ger en direkt ekonomisk besparing.

admin

Tillbaka till toppen