Hem » Nyheter kring RUT-avdraget 2021

Nyheter kring RUT-avdraget 2021

Nytt år och nya möjligheter – från och med den 1a januari 2021 finns en del ändringar när det gäller RUT-avdraget. Kostnadstaket har ändrats samt att fler tjänster har lagts till inom ramen för vad som är godkänt att nyttja det till, vilket gör att avdraget kan gynna ännu fler personer. Läs mer nedan.

Detta har ändrats

Det kan vara svårt att hålla reda på RUT och ROT, vad som är skillnaden och vad som egentligen gäller – speciellt eftersom reglerna ändras då och då. Från 1a januari 2021 har det alltså ändrats igen – tidigare låg RUT-avdraget, som gäller för hushållsnära tjänster, på 50 000 kronor per person och år men nytt tak sedan årsskiftet är 75 000 kronor per person och år. Det är en generös ökning på hela 50% som gör det möjligt att utnyttja ännu fler tjänster för ett reducerat pris.

Det har även tillkommit några tjänster att nyttja RUT-avdraget till:

  • Möblering av bostad samt montering av möbler
  • Tvätt, samt transport av tvätt, vid/till tvättinrättning
  • Enklare till syn av bostad – tex få blommorna vattnade och posten inburen
  • Transport av möbler och liknande till andrahandsbutiker, loppisar mm, för återbruk. Kan även gälla för transport av bohag till och från magasinering.

I övrigt gäller samma regler som vanligt – bland annat att man måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets slut samt att man måste ha betalat tillräckligt med skatt för att kunna använda avdraget.

Populära tjänster

Dom mest populära tjänsterna där RUT-avdraget kommer till nytta verkar vara inom städning. Många privatpersoner har insett tjusningen med att få lite hjälp i vardagen och många städföretag erbjuder en rad olika tjänster inom området. Enligt företaget hemhjälpen är dom mest populära städtjänsterna flyttstädning, hemstädning och storstädning.

Andra populära tjänster där RUT-avdraget nyttas flitigt är för trädgårdsarbeten, så som gräsklippning och skötsel av rabatter. Även barnpassning finns med på topplistan och nu finns alltså möjlighet att nyttja avdraget än mer, oavsett vilka typer av hushållsnära tjänster man har behov av.

admin

Tillbaka till toppen