Hem » Så rengör du grillgallret

Så rengör du grillgallret

Står du med diskborste när grillgallret ska göras rent? Gör inte det – det finns både bättre och snabbare lösningar.

Rengöringsmedel för grillgaller

Det finns flera olika rengöringsmedel för grillar och det är viktigt att kontrollera vilket material som rengöringsmedlet är tänkt att användas på (rostfritt eller emalj) samt vilken del av grillen som ska rengöras (grill eller grillgaller).

Märket Weber har exempelvis tre olika rengöringsprodukter för grillar – beroende på ändamål. Är det grillgallret som ska rengöras gäller alltså ”Weber Grillgallerrengöring”.

Spraya på medlet och vänta ca 30 – 60 sekunder. Sedan kan ytorna torkas ren med en fuktig trasa eller en mjuk grillborste.

Grillborsten – Grillens bästa vän

Ingen grill utan en grillborste…Ett verktyg som bara måste finnas tillgängligt vid grillen för att lätt hålla grillgallret rent. Många har en skrapa på ena sidan och en kraftig borste på andra. Även om grillgallret inte behöver rengöras perfekt mellan varje grillning så är det en fördel att skrapa/borsta bort det värsta.

Kort eller lång? Det beror på gallrets storlek och med vilken kraft du vill kunna borsta. Med långt skaft är det även lättare att jobba om gallret är hett. Välj borste utifrån material på grillen.

Weber anger att en grillborste bör bytas ut en gång per år. De som grillar mycket ofta kan behöva byta ännu mer frekvent. En orsak till att grillgallret inte blir rent kan alltså vara att grillborsten är utsliten (även om det inte syns).

Grillrobot – eller?

Grillrobot är en minirobot som ställs på grillen och åker omkring på gallret för att rengöra det. Fungerar det eller inte? Det är användarna lite oense om. Det finns recensioner som hyllar denna automatiska robot – men även de som sågar den. Eventuellt kan det ha med gallrets utformning samt förväntat resultat att göra.

I jämförelse för några år sedan finns det även betydligt färre återförsäljare av dessa robotar. Om de hade fått mycket goda recensioner borde de istället ha ökat i utbud.

Husmorstipsen…Nej tack

Det finns en mängd så kallade husmorstips om hur grillgallret snabbt och enkelt ska kunna rengöras. Det handlar om allt från att ”lägg det på gräsmattan” till att ”rengör med lök”. En del av dessa har viss effekt – men sällan i den nivå som en grillborste kan nå.

admin

Tillbaka till toppen