Hem » Skillnaden mellan RUT och ROT

Skillnaden mellan RUT och ROT

Vi har tidigare skrivit om att många privatpersoner utnyttjar RUT-avdraget för att köpa städtjänster i sina hem men många tycks ha svårt att veta vad skillnaden mellan RUT och ROT egentligen är. Vissa pratar och frågar om ROT i samband med städ men då blir det fel. Vi tar helt enkelt och reder ut det, snabbt och lättsamt, en gång för alla.

RUT – Rengöring, underhåll och tvätt

RUT-avdraget är det man som privatperson kan utnyttja om man köper städtjänster eller liknande till sitt hem. Det är arbetskostnaden för arbetet som reduceras och inte kostanden för några eventuella material eller produkter. Köper du till exempel en hemstädning kan priset för arbetskostnaden sänkas med upp till 50% av den totala summan. Observera att det är vanligt bland städfirmor att ange pris där avdraget reda räknats med.

ROT – Reparation, ombyggnad och tillbyggnad

ROT-avdraget skiljer sig från RUT på så vis att det gäller för andra typer av tjänster. Upplägget är det samma, att man får reducera arbetskostnaden om man tillexempel behöver genomföra en elinstallation utförd av elektriker. Kort och gott kan man säga att ROT gäller när man anlitar någon form av hantverkare som bygger, reparerar eller renoverar i hemmet. Däremot enbart 30 %.

admin

Tillbaka till toppen