Hem » 2015 Rekordår för RUT och hennes vän ROT

2015 Rekordår för RUT och hennes vän ROT

Att 2015 skulle bli ett rekordår för RUT- och ROT-avdrag var inte oväntat. För det första har det år från år ökat gällande hur mycket svenskarna utnyttjat detta avdrag. Men det är inte det som ligger bakom den mycket stora förändringen mot 2014. Det handlar istället om nya regler för ROT- och RUT-avdrag som infördes 1 jan 2016.

Nya ROT-regler skapade stor efterfrågan

Under 2015 bestämdes det att reglerna kring ROT och RUT skulle förändras vid årsskiftet. Den största förändringen handlade om att ROT-avdraget skulle minska från 50% av arbetskostnaden till 30%. På större renoveringar handlade det alltså om flera tusen kronor i minskat avdrag. Enligt beräkningar gav dessa nya regler en situation där en badrumsrenovering blev 13.000kr dyrare.

Eftersom många ville utnyttja chansen till att få den högre avdragsprocenten blev trycket extremt stort på hantverkare under hösten 2015.

Totalt var det 23,3 miljarder som dessa avdrag utnyttjades till år 2015. Det var då 3,3 miljarder mer än år 2014. Bara i december var ROT-avdraget nästan dubbelt så stort som året innan.

Nergång i efterfrågan av renovering och hemstädning

Med en stor efterfrågan på företag inom renovering och bygg under hösten 2015 har troligtvis efterfrågan minskat något i början av 2016. Detta både med tanke på att många prioriterade renoveringarna före nyår och för att avdraget minskat.

Även städbranschen har märkt av en tydlig skillnad. Förändringen handlar om att man maximalt får göra avdrag på 25.000kr per år genom RUT-avdraget mot tidigare 50.000kr. Många kommer aldrig upp till den summan men genom att det har skett förändringar är det många som missförstått dessa och tror att det blivit försämringar. Detta är i alla fall vad vissa städföretag i Stockholm säger när vi bett om en kommentar. De ser en tydlig minskning på efterfrågan av städtjänster sedan nyår.

 

admin

Tillbaka till toppen