Hem » Höjt tak för RUT

Höjt tak för RUT

Efter en turbulent politisk höst landade till slut en budget från Kristdemokraterna och Moderaterna. En budget som tredubblar summan som det går att göra RUT-avdrag på. Tidigare var summan på 25 000 kr men med nya ändringen kommer summan vara 75 000 kr. En ändring som fick stark kritik från vänsterkanten där RUT-avdraget länge varit skarpt kritiserat.

 

Efter valet 2018 utropade alla partier sig som vinnare. En underlig situation där alla tyckte sig ha rätten till att skapa regering och styra landet efter sin politik. Borgarna ansåg att Löfven skulle avgå medan han själv tillhörde det största partiet. SD ville samarbete – men det ville inte de övriga partierna osv. I början var det knappast självklart vilken budget som skulle få styra landets ekonomiska inriktning.

 

Till slut landad det i en ny budget som lades fram av KD och M. En budget som gav mer pengar i plånboken för löntagare och som tydligt gav budskapet att det ”ska löna sig att arbeta”. Något som framförallt M haft som mantra men som även ett par borgerliga partiet tydligt stått bakom. En av punkterna för att sträva åt detta håll var en höjning av RUT från 25 000 kr per år och person till 75 000 kr per år och person.

 

Kritiskt från vänstern

Vänsterpartiet var snabb att kritisera denna ändring. Vänstern har länge kritiserat RUT utifrån att avdraget främst skulle gynna de som ändå har råd med de tjänster som köps in. Ett exempel är att personer som bor i hyresrätt inte kan utnyttja ROT eftersom man måste äga den bostad där renovering genomförs. Dessutom menar man på att RUT gynnar klasskillnaderna i samhället.

 

Flera opinionsbildare menar däremot att kritiken mot höjt RUT-avdrag ”saknar bäring”. Ett exempel är att vänstern menar att det främst är höginkomsttagare som utnyttjar bidraget vilket lätt kan motsägas. Dessutom kan man fråga sig om ett lägre pris på hemstädning, strykning och barnpassning är negativt för de som inte har så hög inkomst. För dem har alltså kostnaden halverats vilket kanske är vad som krävs för att de ska ha råd. Oavsett så syns det på utvecklingen av RUT att allt fler använder avdraget för hushållsnära tjänster.

 

Dessutom ser man en positiv utveckling inom framförallt städbranschen sedan RUT infördes. För det första minskade svartjobben extremt mycket. För det andra har allt fler valt att köpa hemstädning och andra hushållsnära tjänster vilket har skapat ett stort antal nya jobb inom städ- och servicesektorn.  Med mindre svartjobb och fler arbetstillfällen har alltså RUT förändrat en hel bransch till det bättre.

admin

Tillbaka till toppen