Hem » Hur rut-avdraget har förändrats

Hur rut-avdraget har förändrats

Många har nog blivit glada över det utvidgade regelverket kring rut-avdraget. Kanske är du en av dem som har jobbiga stubbar i trädgården och som nu kan anlita någon för att ta bort dem till ett billigt pris? Eller så kanske du behöver hjälp med installationer av olika typer av IT-lösningar hemma?

Klart är att de nya utvidgade tjänsteområdena påverkar många positivt. Men hur har det egentligen sett ut tidigare?

Det som slopats och det som tillkommit

Innan årsskiftet fanns ett tak på 50 000 kronor när det gäller skattereduktion. Det här taket har dock sänkts till hälften av det beloppet – 25 000 kronor. Förändringen trädde alltså i kraft den första januari 2016 och gäller konsumenter i åldrarna 18 till 65. Konsumenter över 65 år behåller fortfarande det höga taket.

Fler förändringar skedde vid årsskiftet. Bland annat var matlagning och bartendertjänster täckta av rut innan 2016. Fler ”exklusiva” tjänster slopades när det nya året inleddes. Bland annat kom krav på att städning ska vara av den lite enklare och vardagligare sorten – städning av pooler inomhus slopades till exempel.

Nästan ett halvår tidigare, den första augusti 2015, togs läxhjälp bort som giltig ruttjänst. Det här var dock något som inte påverkade majoriteten av rut-användarna – läxhjälp och barnpassning var nämligen de minst använda tjänsterna.

Barnpassning är dock täckt av rut-avdraget än idag. Viss läxhjälp får ges av barnvakten – men det får inte göras i någon större omfattning.

Marginell effekt på användandet

Städföretaget Hemfrid har gjort en undersökning som visar att det här har haft en ganska liten effekt på användandet av rut-avdraget. Det som undersökningen främst syftar på är det sänkta taket.

Hemfrid konstaterar att det endast är 1,8 procent av de som använder rut-avdraget som ens kommer upp i 25 000 kronor. De som tidigare kom upp i 50 000 är alltså en väldigt liten del av alla som använder sig av rut.

Källa: Visma

 

 

 

 

 

 

admin

Tillbaka till toppen