Hem » Krav på hygien ökar import av engångshandskar

Krav på hygien ökar import av engångshandskar

När sjukvården ökar kraven gällande hygien, allt fler privatpersoner anlitar städföretag och restaurangerna måste vara noga med att följa livsmedelsreglerna ökar försäljningen av engångshandskar. Detta är något som Sydsvenskan rapporterade om förra året.

Generellt har kraven på hygien ökat både inom restaurangbranschen och inom sjukvården. Framförallt är det inom sjukvården som engångshandskar använts då branschen står för ca 30% av den totala konsumtionen i Sverige. En orsak är att Socialstyrelsen har skärpt kraven och nu kräver en högre grad av hygien som bas. I den nya texten framgår det exempelvis att handskarna enbart får användas till ett enda moment. Det betyder att vissa personer kan konsumera 50-talet handskar per dag.

Men även andra branscher drar sitt strå till stacken. Engångshandskar har blivit ett ”självklart plagg” inom många delar av det svenska arbetslivet. Detta visar sig tydligt i försäljningssiffrorna. Från 2009 har nämligen försäljningen ökat med hela 100%. Det innebär att det bara under 2015 importerades 1,4 miljarder engångshandskar till Sverige. Den största mängden av dessa tillverkades i Malaysia.

Inte bara fördelar

Fördelen med denna ökade konsumtion är ökad hygien. Men samtidigt finns en baksida. Varje år skapas 17 000 ton avfall av dessa handskar. Som städföretag kan det till och med vara svårt att kalla sig för ”miljövänlig” om det årligen slängs flera kilon med engångshandskar.

Dessutom är det många som får hudproblem. Det finns idag flera olika vanliga material i dessa handskar och man bör därför testa sig fram vilka handskar som huden accepterar bäst. Engångshandskar från Granberg finns exempelvis i både nitril och vinyl.

Handskar av Vinyl (PVC) kan användas inom städning och hantverk. De är klassas som ”osterila undersökningshandskar”. Dessa handskar ger visserligen mycket sällan utslag men är inte speciellt miljövänliga. Av den anledningen har exempelvis Region Skåne tagit bort dem ur sitt utbud.

Ett annat alternativ är nitrilhandskar. Det är i stort sett lika starkt som vinyl men är betydligt bättre för miljön. Det är ett syntetgummi som används i allt större utsträckning för engångshandskar. Det finns mätningar som säger att risken för allergiska utslag däremot är större.

admin

Tillbaka till toppen