Hem » Hemstädning – Men inte flyttstädning

Hemstädning – Men inte flyttstädning

2014-06-05 23.59.54 Såg ett intressant inslag på PLUS häromdagen (SVTPlay) där de lyfte upp bluffandet inom företag som erbjuder både flyttstädning och flytt. Eller bluff – det är svårt att säga om företagen verkligen bluffar eller om de inte är medvetna om gällande regler. Oavsett är det som sker olagligt.

Det PLUS undersökte var följande. För att få bedriva flyttstädning behöver man inte ha några speciellt tillstånd. Förutom F-skatt och att man har möjlighet att få RUT-avdraget förstås. När det sedan kommer till att flytta – dvs. att ett flyttföretag hjälper till med flytten så krävs det att företaget har ett yrkestrafiktillstånd. Detta är ett tillstånd som samtliga företag måste ha om de utövar yrkestrafik – vilket detta ju blir.

De allra flesta företag som enbart arbetar med flytt har detta tillstånd. Men när PLUS började undersöka företag som både erbjuder städning och flytt var det inte lika positiva resultat. Till största sannolikhet har företagen börjat med att erbjuda städning. Därefter har man kommit på att många som vill ha flyttstädning även vill köpa till flyttningstjänsten. Då har man helt enkelt erbjudit den. Men detta är alltså inte enligt lag så vida man inte har detta tillstånd.

Vid undersökningen var det enbart 3 företag av de 21 som man kontaktade som faktiskt hade yrkestrafiktillstånd. Kör de saker utan att ha detta tillstånd är risken mycket stor att försäkringsbolagen inte kommer att betala ut några försäkringspengar OM något skulle hända. Varför ska de ersätta pengar till någon som kört olagligt?

Så nästa gång du anlitar ett flyttföretag – se till att de har yrkesförartillstånd.

Visst – jag gick lite ifrån mitt ämne med hemstädning men det går lite hand i hand. Hur många hemstädningsföretag erbjuder inte även flyttstädning. Hur många som har ett företag för hemstädning kommer inte att anlita just dem även när man flyttar? Det är inget fel med det. Men anlita dem inte för själva flytten – så vida de inte har rätt tillstånd.

admin

Tillbaka till toppen